Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Mennyit kell gyakorolnom?

Ahhoz, hogy minden betű és szám, jel helyét pontosan rögzítsük, módszeresen kell gyakorolnunk: fokozatosan, lehetőleg egyesével kell megismernünk a billentyűk helyét, és sokszor kell megismételnünk a leütéséhez szükséges mozdulatot. A program – gépírás-elméleti kutatások és hosszú évek gépírás-oktatási tapasztalatai alapján készült tananyagot feldolgozva – úgy van összeállítva, hogy ezt a nem kis feladatot eredményesen tudjuk teljesíteni.

Az oktatóprogram összesen 35 órányi tananyagot tartalmaz, beleértve az elméleti és gyakorlati részeket is. A gyors eredményhez betűtanuláskor naponta fél-egy óra tanulás javasolt. Ha egy nap több órát szánunk a gyakorlásra, feltétlenül iktassunk közbe pihentető szüneteket (mozogjunk, sétáljunk, ne a képernyőt nézzük).

Önállóan is tudok tanulni?

A NetType oktatóprogram elkészítésénél elsődleges szempont volt, hogy otthoni tanulásra is alkalmas legyen. A NetType egyéni felhasználóknak szóló változata segítségével könyv nélkül, önállóan tanulhat, a program mégis interaktív, láthatatlan „tanárként” követi az Ön fejlődését, és személyre szabott tanácsokkal látja el. Az elvégzett gyakorlatokat javítja, értékeli, és az eredmények függvényében gyakorlati tanácsokkal látja el a tanulókat. A program tárolja az elért eredményeket, és biztosítja a folyamatos, mérhető tanulási folyamatot. A betűtanítási leckékben a gépelés során elért eredményeket a program diagramokon jeleníti meg, és automatikusan menti, így ha a későbbiekben belép, ezeket az eredményeket viszontláthatja. Ezen túlmenően tudását tesztek segítségével mérheti le.

Gyorsan tudok írni a billentyűzeten pár ujjal is, miért tanuljam meg a gépírást?

Kísérletek szerint a nem vakírással író csupán a kezével hatszor annyi energiát fejt ki, mint a „vakon” író. Másoláskor kénytelen ide-oda mozgatni fejét és szemét a másolnivaló és a billentyűzet között. Ha számítógépen dolgozik így, akkor ez a művelet még inkább rontja a szemét, károsítja egészségét: a fényes képernyő és a billentyűzet – esetleg még a másolni való szöveg – egymástól nagyon eltérő látványa között kénytelen ugrálni a tekintetével. Ha elsajátítja a tízujjas vakírást, akkor közben módja van arra, hogy a szövegbevitel helyett a gondolataira koncentráljon. Nem fárasztja az, hogy állandóan tudatos tevékenységre kényszerül egy másik, rendszerint szellemi munka közben. Ez egyaránt fontos a hivatásszerűen végzett beíró, gépíró-szövegszerkesztő munkában, illetve akkor, ha saját értelmiségi munkájának segítésére használ valaki számítógépet. Végül, de nem utolsó sorban lényegesen nagyobb sebesség érhető el a szinte-automatikus írással, tehát a munkavégzés sokkal gazdaságosabb, ezáltal  jelentős időt takaríthat meg.

Milyen sebességet érhetek el a programmal?

A betűtanulás végén sebessége várhatóan valamelyest visszaesik, ugyanakkor a további gyakorlás során sebessége rohamosan növekedni fog. Percenként 150 leütéses sebességgel már érezni fogja a tízujjas vakírás hasznát, és folyamatosan fejlődhet. A tanult billentyűzetkezelés folyamatos használatával gépelési sebessége elérheti a 300-350 leütés/perc sebességet. Természetesen profiként többet kell teljesíteni, de saját írásmunkájában már ennek is nagy hasznát veszi. Magas fokon ennél sokkal nagyobb sebességet képesek elérni a rátermett és szakszerű edzésben részt vevő versenyzők, percenként 600 leütés körüli teljesítménnyel.

Hogyan változtathatom meg a diktálási sebességet?

Ha úgy érezzük, hogy magasabb sebességgel is tudnánk gépelni mint amit a program felajánl nekünk, akkor ezt két helyen is beállíthatjuk.

1. Beállíthatunk egy százalékos értéket globálisan a leckeválasztó ablakban. Beállítás után minden leckét ennyi százalékkal gyorsabban vagy lassabban fog diktálni, így nem kell leckénként beállítanunk a gépelési sebességet. A leckeválasztó képernyőn kattintsunk a beállítás ikonra az alsó sor közepén.

Sebesség beállítása

2. Megadhatjuk lokálisan is minden lecke előtt. Ilyenkor a pontos gépelési sebességet kell megadni leütés / percben mérve. Ezt is a beállítás gomb segítségével érhetjük el az instrukciók meghallgatása után.

Sebesség beállítása

Használható a program egér nélkül is?

A tervezésénél és a felhasználói felület kialakításnál figyeltünk arra, hogy a program a későbbiekben teljes mértékben kezelhető legyen egér nélkül kizárólag a billentyűzet használatával. Kettős cél vezérelt minket abban, hogy a megszokott egéren kívül billentyűzetről is működtettető legyen a program:

1.       Sokkal egyszerűbb és gyorsabb kezelést biztosít, ha nem kell gyakorlás közben leemelni a kezét a billentyűzetről, és kényelmesebbé teszi a program használatát is.

2.       Vakok és gyengén látók csak billentyűzetről tudják kezelni a programokat, és számukra a számítógép billentyűzetének kezelése elengedhetetlen.

Jelenleg még nem érhető el minden funkció a billentyűzetről, de a legfontosabbak már igen. Sajnos az Internet Explorer számos billentyűkombinációt magához ragad, így ott nem minden funkció érhető el billentyűzetről. Javasoljuk, hogy használjon Mozilla Firefox-ot. Használható billentyű kombinációk:

  • Ctrl + T = tovább gomb [MOZILLA,CHROME]
  • Ctrl + M = hang némítása [MOZILLA,CHROME]
  • Ctrl + I = betűtanulásnál az ismétlés gomb [MOZILLA,CHROME]
  • Ctrl + P = betűtanulásnál pause (megállítás) gomb [MOZILLA,CHROME]
  • Ctrl + B = betűtanulásnál a billentyűzet ki és bekapcsolása [MOZILLA,CHROME]
  • Ctrl + U = hiba beküldése az aktuális képernyőről [IE,MOZILLA,CHROME]

 

A főmenüben és az almenükben is a kurzor billentyűkkel mozoghatunk, és az enterrel tudjuk kiválasztani az adott menüpontot. Ahol nyilakat látunk, ott a kurzorbillentyűk is működni fognak. A későbbiekben további beállítások is elérhetők lesznek majd billentyűkombinációkkal.

"Internetkapcsolat megszakadt" hibaüzenetet kapok. Mit tegyek?

Előfordulhat, hogy a NetType használata közben a "Megszakadt az internetkapcsolat" hibaüzenetet kapja. Az oka ennek általában az Ön internetkapcsolatának a minősége. Ezt persze le kell ellenőrizni, amit a következőképpen tehet meg:

1. A Start menüben begépeli a következőt: cmd (majd megnyomja az entert)

Futtatás

2. A megjelenő fekete ablakba írja be: ping www.gepiras.hu -t (majd nyomja meg az entert). Ezután a következő képhez hasonlót kell látnia: 

Command ablak

3. Ez azt jelenti, hogy a kapcsolat a szerverünkkel folyamatos. Ne zárja be ezt az ablakot. Indítsa el a NetType-ot a böngészőjéből, ahogy szokta máskor is, majd kezdje el használni.

Ha jelentkezik a hiba, akkor lépjen ki a programból, váltson a háttérben futó cmd ablakra, majd üsse le a Ctrl+C billentyűket: ekkor a monitorozás megáll. Görgesse fel az adatokat, és nézze meg, hogy a listában szerepel 900 ms-nál nagyobb válaszidő vagy olyan sor, hogy nem érkezett válasz.

Command ablak

Ha ilyen sort (vagy sorokat talál), az azt jelenti, hogy az internet kapcsolata nem egyenletes, gond van a szolgáltatóval, ebben az esetben hívja fel az internetszolgáltatója hibabejelentő számát.

Ha nincs 900ms-nál nagyobb válaszidő vagy olyan sor, hogy nem érkezett válasz, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, mert ebben az esetben nekünk kell vizsgálódni.

Mi az a Silverlight és miért kell a számítógépre telepíteni?

SL logoA Microsoft Silverlight egy interaktív médiaplatform, egy web alkalmazás széleskörű felhasználási lehetőségekkel. A Silverlight technológia célja az, hogy gazdag felhasználói élményt valósíthassunk meg egy böngészőben. A jelenleg elérhető legfrissebb verzió a Silverlight 5.0.