Miért jó tíz ujjal gépelni?

Ma már a gépírás nem csak a titkárnők privilégiuma. Ezt a tudást egyszer kell elsajátítani, és utána egy életen át hasznosítható minden területen. A tízujjas vakírás előnyei a két ujjal történő „pötyögtetéssel" szemben:

  • Gyorsabb: megsokszorozhatja gépelési sebességét, hiszen lényegesen nagyobb sebesség érhető el a szinte-automatikus írással, tehát a munkavégzés sokkal gazdaságosabb.

  • Könnyebb: a billentyűk keresgélése helyett a szövegre és a gondolataira koncentrálhat. Ha a tízujjas vakírással író cselekvése már szinte-automatikus, akkor közben módja van arra, hogy ügyeljen írásműve tartalmára, formájára.

  • Egészségesebb: a hatékonyabb mozdulatokkal csökkentheti a szem, a kéz és a nyak terheléseit. Kísérletek szerint az ujjait rendszertelenül használók csupán a kezével  4x  annyi utat tesz meg, mint a „vakon” író. Másoláskor kénytelen ide-oda mozgatni fejét és szemét a másolnivaló és a billentyűzet között. Ha számítógépen dolgozik így, akkor ez a művelet még inkább rontja a szemét, károsítja egészségét: a fényes képernyő és a billentyűzet – esetleg még a másolni való szöveg – egymástól nagyon eltérő látványa között kénytelen ugrálni a tekintetével.

Segítségével:

  • Sok értékes időt takaríthat meg.
  • Gyorsabban, hatékonyabban végezheti el munkáját.
  • Jobban óvhatja egészségét a számítógép használata közben.
  • Magabiztosabban kezelheti a számítógépet.
  • Jobb esélyekkel indulhat az álláskeresésnél.

Mai digitális világunkban a számítógépes írástudás elsajátítása legalább annyira fontos készséggé vált, mint korábban a kézírás vagy az olvasás. Ma már az élet minden területén alapvető tudásnak számít a számítógép használatának ismerete: az interneten való böngészés, e-mailek fogadása-küldése, szövegszerkesztő és táblázatkezelő programok ismerete.

Vajon az emberek nagy részének miért csak a számítógépen futó programok működtetésére korlátozódik az ismerete? Miért nem szempont az is, hogy az adott munkát fele annyi idő alatt, sokkal könnyebben és egészségesebben tudjuk elvégezni?

Betűtanulási gyakorlatokFelméréseink alapján a felhasználók nagy része nincs tisztában a billentyűzet hatékony kezelésével. Nézve, keresgélve ütik le a billentyűket, fárasztó fejmozdulatokat téve a billentyűzet és a monitor között. Ugyan így is működtethető a billentyűzet, de ez a művelet nem gazdaságos, mert lassú és fáradságos, ráadásul egészségtelen is. Sokan az internet és a számítógép használata közben saját szabályok szerint tanulják meg kezelni a billentyűzetet. Vannak, akik több ujjukat is használják gépelés közben, de képtelenek levenni tekintetüket a billentyűzetről, ezért számtalan hibát követnek el, jelentősen lassítva munkájukat. A folytonos fejmozgás megterheli a nyakat, a betűk keresgélése pedig az idegrendszert.

A tízujjas vakírást az írógép billentyűzetének célszerű használatára hozták létre, és ezt alkalmazzuk a számítógép billentyűzetének kezelésére is. Lényege, hogy a billentyűket meghatározott rend szerint mindig ugyanazzal az ujjunkkal ütjük le. A betűk helyét nem ránézéssel találjuk meg, hanem helyzetérzékeléssel, így tekintetünk a képernyő vagy a másolnivaló nézésére irányulhat. Szinte automatikusan tudjuk kezelni a billentyűket, nem kell gondolkodnunk a billentyűk helyén, tehát figyelhetünk a szöveg tartalmára.

A megszerzett tudást az élet számtalan részén hasznosíthatjuk.